Basliś

| Dolnoserbski | Deutsch | |
|---|---|---|
| s | balastowe maśizny | Ballaststoffe |
| s | grědka | Beet |
| s | łopjeno | Blatt |
| s | kwětkowy kał | Blumenkohl |
| s | kwiśonka | Blüte |
| s | kwiśonkowy pupk | Blütenknospe |
| s | zemja | Boden |
| s | bobowka | Bohnekorn |
| s | šnibob | Bohnenpflanze |
| s | brokoli | Brokkoli |
| s | groch | Erbse |
| s | zežywjenje | Ernährung |
| s | jěza, jěź | Essen |
| s | pólo | Feld |
| s | pólny salat | Feldsalat |
| s | płod | Frucht |
| s | zagroda, gumno | Garten |
| s | zelenina | Gemüse |
| s | zeleninowa rostlina | Gemüsepflanze |
| s | sorta zeleniny | Gemüsesorte |
| s | rostlinarnja | Gewächshaus |
| s | wěrcowana górka | Gewürzgurke |
| s | zeleny kał | Grünkohl |
| s | górka | Gurke |
| s | górkowa rostlina | Gurkenpflanze |
| s | łušćina | Hülse (Schale) |
| s | kulka | Kartoffel |
| s | klěwk | Keimling |
| s | packa | Kern |
| s | kobołk | Knoblauch |
| s | kulawa | Knolle |
| s | kał | Kohl |
| s | kulrabij | Kohlrabi |
| s | głowkaty salat | Kopfsalat |
| s | zela | Kräuter |
| s | banja | Kürbis |
| s | zelina | Lauch |
| s | porej | Porree |
| s | sok | Linsenpflanze |
| s | soki | Linsensamen, Linsengericht |
| s | mlac | Löwenzahn |
| s | majs | Mais |
| s | mineralna maśizna | Mineralstoff |
| s | marchwej | Möhre |
| s | mamina kulawa | Mutterknolle |
| s | caroba | Nahrung |
| s | oliwa | Olive |
| s | paprika | Paprika |
| s | peterzilija | Petersilie |
| s | rostlina | Pflanze |
| s | źěl rostliny | Pflanzenteil |
| s | grib | Pilz |
| s | radiska | Radieschen |
| s | wijanka, pówitka | Ranke |
| s | rjadkej | Rettich |
| s | rabarber | Rhabarber |
| s | pupkaty kał | Rosenkohl |
| s | cerwjena rěpa | Rote Beete |
| s | cerwjeny kał | Rotkraut |
| s | rěpa | Rübe |
| s | sewo | Saatgut |
| s | salat | Salat |
| s | semje | Samen |
| s | kisały kał | Sauerkraut |
| s | škódnik | Schädling |
| s | šalota | Schalotte |
| s | šikorej | Schikoree |
| s | cybulinka | Schnittlauch |
| s | selerij | Sellerie |
| s | sajźonk | Setzling |
| s | sorta | Sorte |
| s | gromak | Spargel |
| s | špinat | Spinat |
| s | wogonk (mit Blättern) | Stiel |
| s | kijašk | Stengel |
| s | koł, kołk | Strunk |
| s | tomata | Tomate |
| s | wegetarijaŕ | Vegetarier |
| s | witamin | Vitamine |
| s | běły kał | Weißkohl |
| s | běły kał | Weißkraut |
| s | krjuzkaty kał | Wirsingkohl |
| s | aroma, wěrca | Würze |
| s | kórjeń | Wurzel |
| s | cucchini | Zucchini |
| s | cybula | Zwiebel |
| w | wótcybaś | (ab)zupfen |
| w | kubłaś | anbauen |
| w | pjac | braten |
| w | gnojś | düngen |
| w | pśerězaś, pśekšajaś (Lebensmittel) | durchschneiden |
| w | wuwiś, wuwijaś | entwickeln |
| w | žněś | ernten |
| w | jěsć | essen |
| w | laś | gießen |
| w | woblewaś | begießen |
| w | grilowaś | grillen |
| w | kopaś | hacken |
| w | źěliś do dweju połojcowu | halbieren |
| w | heblowaś | hobeln |
| w | plas | jäten |
| w | klěwaś, schadaś | keimen |
| w | knabotaś, gryzaś (nagen) | knabbern |
| w | wariś | kochen |
| w | sajźaś | pflanzen |
| w | rěšyś (Räume u.ä), cysćiś (Zähne u.ä.) | putzen |
| w | tšugaś | raspeln |
| w | zdrjaś | reifen |
| w | seś, wuseś | säen, aussäen |
| w | běliś | schälen |
| w | słoźeś | schmecken |
| w | kšajaś, rězaś | schneiden |
| w | chapjaś rosć | sprießen |
| w | teptaś (mit dem Fuss), štapaś (Kartoffeln) | stampfen |
| w | ryś, zryś | umgraben |
| w | jěsć | verzehren |
| w | rosć | wachsen |
| w | rozkóstkowaś | würfeln |
| w | rozkuskowaś | zerkleinern |
| a | woblubowany | beliebt |
| a | górki | bitter |
| a | módry | blau |
| a | pisany | bunt |
| a | śamnozeleny | dunkelgrün |
| a | k jěźi, jědny, | essbar |
| a | gniły | faul |
| a | pjacony | gebraten |
| a | warjony | gekocht |
| a | žołty | gelb |
| a | wucysćony (Gemüse u.ä) | geputzt |
| a | wurěšony (Räume u.ä.) | gereinigt |
| a | wobělony | geschält |
| a | rozkšajany (Lebensmittel) | geschnitten |
| a | strowy | gesund |
| a | wumyty | gewaschen |
| a | gładki | glatt |
| a | zeleny | grün |
| a | twardy | hart |
| a | rozkšajaś (do drobnego) | kleingeschnitten |
| a | dłujki | lang |
| a | lylowaty | lila |
| a | oranžowy | orange |
| a | zdrjały | reif |
| a | wjelicki, wjelgickano | riesig |
| a | sery | roh |
| a | cerwjeny | rot |
| a | kulowaty | rund |
| a | mězgowaty | saftig |
| a | kisały | sauer |
| a | wótšy | scharf |
| a | splěsniwy | schimmelig |
| a | wuski | schmal |
| a | carny | schwarz |
| a | słodki | süß |
| a | njestrowy | ungesund |
| a | njezdrjały | unreif |
| a | bogaty na witaminach | vitaminreich |
| a | měki | weich |
| a | běły | weiß |
| a | wěrcowany | würzig |
| Dolnoserbski | Deutsch | |
|---|---|---|
| s | balastowe maśizny | Ballaststoffe |
| s | grědka | Beet |
| s | łopjeno | Blatt |
| s | kwětkowy kał | Blumenkohl |
| s | kwiśonka | Blüte |
| s | kwiśonkowy pupk | Blütenknospe |
| s | zemja | Boden |
| s | bobowka | Bohnekorn |
| s | šnibob | Bohnenpflanze |
| s | brokoli | Brokkoli |
| s | groch | Erbse |
| s | zežywjenje | Ernährung |
| s | jěza, jěź | Essen |
| s | pólo | Feld |
| s | pólny salat | Feldsalat |
| s | płod | Frucht |
| s | zagroda, gumno | Garten |
| s | zelenina | Gemüse |
| s | zeleninowa rostlina | Gemüsepflanze |
| s | sorta zeleniny | Gemüsesorte |
| s | rostlinarnja | Gewächshaus |
| s | wěrcowana górka | Gewürzgurke |
| s | zeleny kał | Grünkohl |
| s | górka | Gurke |
| s | górkowa rostlina | Gurkenpflanze |
| s | łušćina | Hülse (Schale) |
| s | kulka | Kartoffel |
| s | klěwk | Keimling |
| s | packa | Kern |
| s | kobołk | Knoblauch |
| s | kulawa | Knolle |
| s | kał | Kohl |
| s | kulrabij | Kohlrabi |
| s | głowkaty salat | Kopfsalat |
| s | zela | Kräuter |
| s | banja | Kürbis |
| s | zelina | Lauch |
| s | porej | Porree |
| s | sok | Linsenpflanze |
| s | soki | Linsensamen, Linsengericht |
| s | mlac | Löwenzahn |
| s | majs | Mais |
| s | mineralna maśizna | Mineralstoff |
| s | marchwej | Möhre |
| s | mamina kulawa | Mutterknolle |
| s | caroba | Nahrung |
| s | oliwa | Olive |
| s | paprika | Paprika |
| s | peterzilija | Petersilie |
| s | rostlina | Pflanze |
| s | źěl rostliny | Pflanzenteil |
| s | grib | Pilz |
| s | radiska | Radieschen |
| s | wijanka, pówitka | Ranke |
| s | rjadkej | Rettich |
| s | rabarber | Rhabarber |
| s | pupkaty kał | Rosenkohl |
| s | cerwjena rěpa | Rote Beete |
| s | cerwjeny kał | Rotkraut |
| s | rěpa | Rübe |
| s | sewo | Saatgut |
| s | salat | Salat |
| s | semje | Samen |
| s | kisały kał | Sauerkraut |
| s | škódnik | Schädling |
| s | šalota | Schalotte |
| s | šikorej | Schikoree |
| s | cybulinka | Schnittlauch |
| s | selerij | Sellerie |
| s | sajźonk | Setzling |
| s | sorta | Sorte |
| s | gromak | Spargel |
| s | špinat | Spinat |
| s | wogonk (mit Blättern) | Stiel |
| s | kijašk | Stengel |
| s | koł, kołk | Strunk |
| s | tomata | Tomate |
| s | wegetarijaŕ | Vegetarier |
| s | witamin | Vitamine |
| s | běły kał | Weißkohl |
| s | běły kał | Weißkraut |
| s | krjuzkaty kał | Wirsingkohl |
| s | aroma, wěrca | Würze |
| s | kórjeń | Wurzel |
| s | cucchini | Zucchini |
| s | cybula | Zwiebel |
| w | wótcybaś | (ab)zupfen |
| w | kubłaś | anbauen |
| w | pjac | braten |
| w | gnojś | düngen |
| w | pśerězaś, pśekšajaś (Lebensmittel) | durchschneiden |
| w | wuwiś, wuwijaś | entwickeln |
| w | žněś | ernten |
| w | jěsć | essen |
| w | laś | gießen |
| w | woblewaś | begießen |
| w | grilowaś | grillen |
| w | kopaś | hacken |
| w | źěliś do dweju połojcowu | halbieren |
| w | heblowaś | hobeln |
| w | plas | jäten |
| w | klěwaś, schadaś | keimen |
| w | knabotaś, gryzaś (nagen) | knabbern |
| w | wariś | kochen |
| w | sajźaś | pflanzen |
| w | rěšyś (Räume u.ä), cysćiś (Zähne u.ä.) | putzen |
| w | tšugaś | raspeln |
| w | zdrjaś | reifen |
| w | seś, wuseś | säen, aussäen |
| w | běliś | schälen |
| w | słoźeś | schmecken |
| w | kšajaś, rězaś | schneiden |
| w | chapjaś rosć | sprießen |
| w | teptaś (mit dem Fuss), štapaś (Kartoffeln) | stampfen |
| w | ryś, zryś | umgraben |
| w | jěsć | verzehren |
| w | rosć | wachsen |
| w | rozkóstkowaś | würfeln |
| w | rozkuskowaś | zerkleinern |
| a | woblubowany | beliebt |
| a | górki | bitter |
| a | módry | blau |
| a | pisany | bunt |
| a | śamnozeleny | dunkelgrün |
| a | k jěźi, jědny, | essbar |
| a | gniły | faul |
| a | pjacony | gebraten |
| a | warjony | gekocht |
| a | žołty | gelb |
| a | wucysćony (Gemüse u.ä) | geputzt |
| a | wurěšony (Räume u.ä.) | gereinigt |
| a | wobělony | geschält |
| a | rozkšajany (Lebensmittel) | geschnitten |
| a | strowy | gesund |
| a | wumyty | gewaschen |
| a | gładki | glatt |
| a | zeleny | grün |
| a | twardy | hart |
| a | rozkšajaś (do drobnego) | kleingeschnitten |
| a | dłujki | lang |
| a | lylowaty | lila |
| a | oranžowy | orange |
| a | zdrjały | reif |
| a | wjelicki, wjelgickano | riesig |
| a | sery | roh |
| a | cerwjeny | rot |
| a | kulowaty | rund |
| a | mězgowaty | saftig |
| a | kisały | sauer |
| a | wótšy | scharf |
| a | splěsniwy | schimmelig |
| a | wuski | schmal |
| a | carny | schwarz |
| a | słodki | süß |
| a | njestrowy | ungesund |
| a | njezdrjały | unreif |
| a | bogaty na witaminach | vitaminreich |
| a | měki | weich |
| a | běły | weiß |
| a | wěrcowany | würzig |